תפריט

עונת השפע

крапива
אני תמיד מופתע שאנשים לעתים קרובות לא מהססים לקנות בסופרים, מה שעטוף וארוז, ומאמינים באמונה שלמה כי אם נמכר, אז אכיל. למרבה הצער זה לא כל כך נכון :
בדרך כלל בסופרים מוכרים שקיות לאשפה ואשפה לשקיות . אבל בגנים, פארקים ויערות גדלים כעת צמחי בר המלאים באלמנטים החשובים ביותר לבריאותנו, חופשי לחלוטין ופטורים ממס. . כל העלים הירוקים לא ניתנים להחלפה בתזונה יומיומית שמקדמים את סילוק רעלים מהגוף, ואת הרוויה של הגוף בחומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים . אבל אף אחד מהעלים התרבותיים אינם משתווים לצמחי בר שגדלים בטבע. העובדה כי קרקעות חקלאיות מדולדלות ממינרלים חשובים, אבל מתובלים בכימיקלים ומי השקיה לא באיכות הטובה ביותר :
ובניגוד לזה עשבי בר אשר גדלים בקרקע סימביוטית רוויים עם בזר עשיר של מינרלים , עם השקיה רק על ידי מי גשמים וללא חומרי הדברה. העונה של השפע הזה קצרה. אז על תפספסו!!!
סירפד: הסרפד הוא צמח רב שנתי נפוץ הגדל באפריקה, אירופה וצפון אמריקה – בצידי דרכים, באזורים שוממים ובחצרות. הצמח מגיע לגובה הנע בין 10 ל-250 סנטימטרים. משמעות שמו הלטיני הוא "לשרוף", זאת בשל תחושת הצריבה בעור הנגרמת כתוצאה מהמגע עם הצמח. תכונה זו מתבטאת גם בשם האנגלי Nettle, הנגזר מהמלה מחט (Needle).
   הסרפד מוכר ברפואה המסורתית כבר אלפי שנים. ישנן עדויות עוד מתקופת הברונזה המצביעות על כך שעוד לפני השימוש בסגולותיו הרפואיות, נהגו לארוג עם סיבי הצמח בדים וליצור ממנו סוכר, עמילן, אלכוהול ועוד.
כמו כן, סיבי סרפד שימשו ליצירה של נייר. ברפואה המסורתית של אירופה, הסרפד מוכר כצמח מטהר דם, עוצר דימומים ומשתן.     שימושים מקובלים בצמח היו במקרים של בעיות עיכול ושתן, בעיות עור שונות וכן לטיפול פנימי וחיצוני בנשיכות, פצעים והרעלות שונות.
הילידים האמריקאים השתמשו בתה סרפד לסיבוכים בזמן ההיריון ולהפסקת דימום רחמי לאחר הלידה.
המתיישבים הראשונים באמריקה אימצו את אותן פונקציות השימוש של הצמח ובנוסף הם גם הסתייעו בו להגברת ייצור חלב אם ולהמרצת גדילת השיער, ע"י מריחה של מיץ מהעלים.
ערביי ישראל מרבים לבשל ולאכול את הסרפד כירק או כמרכיב של מרקים ובשימושים רפואיים במקרים של עצירות בדרכי השתן, כאבי גב .ומפרקים, הרעלות קיבה, נשירת שיער, אנמיה, אסטמה ועוד.
לעלי הסרפד טעם עשיר, כאשר עירוב הטעמים מצביע על פעילות רפואית מגוונת, כפי שניתן להסיק ממגוון השימושים המסורתיים האופייניים לצמח.
הטעמים החריפים והמרירים של הצמח מעוררים את פעולת מערכת העיכול ומערכות אחרות, כמו כלי הדם וריריות מערכת הנשימה. הטעם המתקתק מסייע אף הוא לחיזוק מערכת העיכול ומשויך לתכונות האנטי דלקתיות והאנטי עוויתיות העדינות של הצמח (בעיקר בילדים).
 אחד השימושים המוכרים ביותר של עלי הסרפד הוא הטיפול באלרגיות מסוגים שונים, בעיקר אלו המשויכות למערכת הנשימה והעור,
אך הצמח גם מעורר זרימת דם בנימים הפריפריים של הגוף, מגביר זרימת דם אל העור ומגביר תנועת נוזלי לימפה ושתן.
בנוסף, לסרפד ישנה גם השפעה מעוררת עצבית ורגשית עדינה.
כאמור, ההשפעה המעוררת חלה גם על מערכת העיכול במקרים של ספיגה לקויה והן במקרים של ניקוז לקוי והצטברות פסולת. בנוסף, עלי הסרפד מהווים מקור זמין לברזל, כלורופיל ומינרלים אחרים, אך עיקר ההשפעה היא הודות להגברת יכולת הספיגה של הגוף לאותם החומרים.
עלי הסרפד מתאימים במיוחד למהלך השלבים המתקדמים של ההיריון.
בעיות אופייניות לתקופה זו כמו חולשה, ספיגה לקויה של מערכת העיכול,
בעיות בזרימת הדם, בעיות הקשורות לשיער ולציפורניים וכמובן בצקות – עשויות לקבל מענה טיפולי יעיל עם השימוש בעלי הסרפד,
מה גם שהם בטוחים לשימוש בשלבים אלו של ההיריון.
השפעתם של עלי הסרפד בכל האמור לעיל הינה עדינה והדרגתית. ההשפעה ניכרת בד"כ לאחר טיפול של מספר שבועות או חודשים, ואין לצפות למהלכים חדים בטווח הקצר.
יחד עם זאת, ניתן להשתמש בצמח גם במקרים אקוטיים, במינונים גבוהים, בעיקר במקרים של אלרגיות במערכות הנשימה והעור ובמקרים של דלקות בדרכי השתן.
תכונות רפואיות עיקריות הסרפד נחשב כצמח מטהר דם (כלומר, מפנה רעלים שונים מהדם), אנטי דלקתי, משקם רקמות ריריות,
אנטי אלרגי, מגביר תהליכי עיכול וספיגה, אנטי ראומטי, מגביר עדין של זרימת דם פריפרית, משתן קל, מכייח עדין ועוצר דימומים.
    שימושים רפואיים כאמור, לסרפד שימושים רבים, ברפואת הצמחים, כגון:
דלקות וזיהומים בדרכי השתן (אקוטיות וכרוניות), קשיים וכאבים במתן שתן, שתן חומצי עם צורך תכוף במתן שתן, אבנים בדרכי השתן, אלרגיות ומקרים של סף רגישות גבוה במערכות הנשימה העליונה והתחתונה, לרבות קדחת השחת, נזלות, התעטשויות, סינוסיטיס, אסטמה וגירויים אחרים, אסטמה ודלקות של מערכת הנשימה התחתונה, לרבות שיעול יבש על רקע אלרגי,  חיזוק בזמן היריון ומניעה של בעיות אופייניות כמו: בצקות, בעיות עיכול וספיגה, אנמיה, בעיות נשירת שיער, שיער פגום וציפורניים שבירות, מחלות עור דלקתיות כרוניות אצל ילדים ומבוגרים (אטופיק דרמטיטיס ופסוריאזיס) וכן התפרצויות של אלרגיה הבאות לידי ביטוי בעור, חולשה, קור בגפיים, נשירת שיער, כטיפול משלים במחלות פרקים, בעיקר דלקת פרקים ניוונית וגאוט, אנמיה, דימומים פנימיים ודימומים לאחר לידה, הפרשות ווגינאליות מרובות, מחלות דלקתיות של הכליה והמעיים, בצקות וצבירת נוזלים בגפיים ועוד.
מוזמנים להצטרף לסדנת יוגה וניקוי מיצים אביבית עם לילא ואננדה בו תוכלו ללמוד על סוגים וסגולותהם של עוד צמחים.
נ.ב. … ולאלה שביקשו מתכון: לוקחים שקית, מספריים והולכים (נוסעים באופניים או במקרה הגרוע באוטו) לגן, לפארק, לחורשה, או ליער הקרוב הרחוק מהכבישים… מוצאים סרפד יפה ונאה וחותכים באהבה, בהכרת תודה ובכבוד כמה שצריכים. בבית שוטפים אם יש צורך (אני שוטף רק מבוץ, אם יש – העלים הלא שטופים הם מקור לb12 !) לבלנדר הוספתי היום: דובדבנים קפוא
דובדבנים קפואים, בננה, תאנה ומשמיש מיובש, שקדים שהשרתי במים ללילה ושני עלים של הגדילן המופלא – עליו אספר בפעם הבאה. לחיים ולבריאות!!!
אננדה

facebook youtube instagram
ווצאפ ווצאפ
השאירו פרטים